Conference: Oxytocin Birthing the World at Royal College of Art, London (June 3, 2017)

Under the umbrella of the Procreate Project, Oxytocin – birthing the world, is an international research and community event focused on mothers and carers. The panels will analyse current critical practices pushing for new strategies aimed at increasing the visibility and representation of women and mothers in society.

The symposium will highlight new ideas whereby infrastructures and creative programs can support and facilitate healthy families thus challenging attitudes towards motherhood, female sexuality, birth, depression and human rights.

Oxytocin will encourage conversation and exchange between medical, academic and art sectors with the aim to facilitate collaborations between them and increase awareness on women’s rights, mental, emotional and physical needs during pregnancy, labour and postnatal adaptation.

The event opens a community discussion aimed at spotlighting the connection between much-needed support for mothers and new approaches that are designed to encourage mothers’ and childrens’ optimum health, professional and artistic development, ongoing education, and continuing connection.

The event will consist of panel discussions lead by three sectors (Artists & Academy, Midwifery, Mental Health and human rights) fused with a day programme of performances, installations and live art.

Ticktes are £24. There are concessions available.

This is the website link.

This is the programme:

09:30    Registration and Light breakfast

10:00   “and then there where two” dance performance by  Sung-Im Her and Kathryn Enright

10:10    Welcome by organisers: Dyana Gravina, Hermione Wiltshire, Sarah Dufayard (5min)

10:15   Panel 1: Making Mother’s Studies Matter (60mins) Keynote Martha Joy Rose

11:15   “Support” Male Choir Performance by Leah Lovett (10mins)

11:30    Lecture Performance by Mila Oshin (15mins)

11:45    15 min Break

12:00    Staged reading: The mind-boggling shrinking woman by Beatriz Cabur (10mins)

12:10    Poetry lecture by Anna T.Szabo (15mins)

12:25    Panel 2: Midwifery, Art & Culture (45mins) Keynote Laura Godfrey Isaacs

13:15    Lunch break (45mins)

13:35    OB-Scene – Multimedia performance (17min)

14:00    Manifesto, performance by Lena Simic & Emily Underwood (15mins)

14.15    Keynote Ana Alvarez Errecalde:The value of responsibility in a disconnected society (15mins) 14:30    Friction: Performance piece by Cally Hayes & Lucy Bell (20mins)

14:55    Panel 3: Mental Health & Human Right keynote Dr Sally Marlow (45mins)

15:40    Panel 4: Oxytocin, birthing the future, chaired by Hermione Wiltshire

16:10    Break (30mins) – drinks and networking

16:40    Performance: Motherhood: (un)Speakable/(un)Spoken  (60mins)

17.45    End. The venue will be open until 6.30pm

Durational performances over the day

  • One Dress – Atelier Tamman

  • And this is my Bed – Dagmara Bilon

  • Requiem for a birth – Amy Dignam

  • Inside/ Out: An internal monologue – Sam Rose

  • Live illustration -Sophia Marinkov Jones 

Video Installations – Artists

  • Grace Surman and Julia Thomsen – Film with Hope

  • Kajal Nisha Patel – ‘Protection’. Mother Daughter, a conversation.

  • Emelie Salford – Cordon Ombilical

  • DIEP – Performing Parenthood film

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s